![](/media/lib/326/n-cegly-2f1d1c547b40cfc5393c784ca625377c.jpg)
Cegły z... moczu
29 października 2018, 12:19Studenci z Uniwersytetu w Kapsztadzie stworzyli cegły z... ludzkiego moczu. Niezwykły materiał budowlany powstał dzięki naturalnemu procesowi o nazwie mikrobowe wytrącanie węglanów. Jest on podobny do procesu, w którym powstają muszle stworzeń morskich.
![](/media/lib/325/n-dializy-fb1d8675b0f88bf96e42b6f314558039.jpg)
Sztuczna przenośna nerka powstanie dzięki MXene?
18 października 2018, 10:15Z najnowszego numeru ACS Nano dowiadujemy się o opracowaniu nowego sorbentu mocznika, dającego nadzieję na opracowanie lekkich sztucznych nerek, które będzie można stale ze sobą nosić. Tego typu urządzenie z ulgą zostałoby przywitane przez osoby, które są obecnie poddawane dializom.
![](/media/lib/321/n-pozlotnictwo-466acbef7d06e62f4ab41cf89c128608.jpg)
Grafenowe pozłotnictwo
12 września 2018, 12:59Inspirując się pozłotniczymi dokonaniami starożytnych, prof. Sameh Tawfick z Uniwersytetu Illinois w Urbana-Champaign pokrył metalowe folie z palladu jednowarstwowym grafenem. W ten sposób znacząco zwiększył m.in. ich wytrzymałość mechaniczną.
![](/media/lib/321/n-czekoladowa-tabletka-21bd67fe1103cbc351b5ae1e4926d13f.jpeg)
Czekoladowa tabletka dla dzieci
12 września 2018, 10:25Na Uniwersytecie Australii Zachodniej (UWA) powstał preparat farmaceutyczny z midazolamem, lekiem podawanym jako premedykacja przez zabiegami chirurgicznymi, w którego skład wchodzi maskująca gorzki smak czekolada. Dzięki temu dzieci chętnie go zażywają, a skuteczność leku nie odbiega od wersji standardowej.
![](/media/lib/320/n-saharazmiany-7d7e70b900198567948d058ee958684e.jpg)
Farmy słoneczne i wiatrowe mogą wspomóc szatę roślinną Sahary i Sahelu
7 września 2018, 10:10Nowe badania, bazujące na modelach klimatycznych, sugeruje, że zainstalowanie na Saharze i Sahelu wielkich farm słonecznych i wiatrowych, zwiększyłoby lokalne temperatury, opady i wegetację. Całościowy wpływ takich instalacji były najprawdopodobniej korzystny dla regionu.
![](/media/lib/255/n-nanterocircle-graphic-a_web-24b54ec66b8b6f30d8ad2ff5b6018217.jpg)
Pamięć z węglowych nanorurek może zadebiutować w ciągu najbliższych miesięcy
27 sierpnia 2018, 09:06Przed dwoma laty firma Nantero ogłosiła, że pamięci NRAM CNT (carbon nanotubes) są gotowe do produkcji i mogą być używane w układach system-on-a-chip. Teraz podczas konferencji Hot Chips 2018 poinformowano, że nowa technologia przeszła wszelkie testy świadczące o jej przydatności do produkcji masowej, a nowe kości mogą być używane jako nieulotna alternatywa dla układów DDR4.
![](/media/lib/278/n-parkersolarprobe-9eadc7f51ff84657eb3766048f15055c.jpg)
Parker Solar Probe leci dotknąć Słońca
12 sierpnia 2018, 14:07Z Przylądka Canaveral wystartowała Parker Sola Probe, pojazd, który ma wlecieć w atmosferę Słońca. Udany start odbył się o godzinie 9:31 czasu polskiego. Po czterech minutach lotu od rakiety Delta IV Heavy oddzielił się pierwszy stopień i uruchomił się główny silnik drugiego stopnia
![](/media/lib/314/n-plynneserce-878d1ba359698e2f2e76b1a74a12080e.jpg)
Efekt „bicia serca” w płynnym metalu
11 lipca 2018, 12:38Na australijskim University of Wollongong fikcja naukowa stała się nauką. Uczeni uzyskali efekt „bicia serca” w płynnym metalu. Spowodowali, że płynny metal pulsował w regularnym przewidywalnym rytmie. Osiągnięcie zostało opisane w najnowszym numerze Physical Review Letters.
![](/media/lib/313/n-psp-9f56d4904dd1c5fc91c6e39d736e1cc3.jpg)
Ukończono montaż PSP – pierwszego pojazdu, który wleci w atmosferę Słońca
9 lipca 2018, 12:29Na Parker Solar Probe, pierwszym pojeździe, który wleci w atmosferę Słońca, zamontowano osłony termiczne. Zadaniem Thermal Protection System (TPS) jest zapewnienie bezpieczeństwa sondzie i jej czterem instrumentom naukowym, które mają pracować w temperaturze pokojowej
![](/media/lib/230/n-banany-0982ba34743475f3009a56393a77c238.jpg)
Schłodzone banany nie będą już tak ładnie pachnieć
29 czerwca 2018, 11:41Banany należą do najpopularniejszych owoców na świecie. To, jak się je przechowuje, nim trafią na sklepowe półki, może negatywnie wpłynąć na ich właściwości. Najnowsze badanie, którego wyniki ukazały się w Journal of Agricultural and Food Chemistry, pokazało, że niskie temperatury hamują aktywność białek, które odgrywają kluczową rolę w tworzeniu unikatowego zapachu bananów.